Architectenweb Podcast

Toren van Babel – Gesprek met Patrick van der Klooster over de betaalbaarheid van hoogbouw

June 30, 2021 Architectenweb Episode 28
Architectenweb Podcast
Toren van Babel – Gesprek met Patrick van der Klooster over de betaalbaarheid van hoogbouw
Show Notes

Toren van Babel is een maandelijkse serie binnen de Architectenweb Podcast. Hierin praat architect Daan Roggeveen (MORE Architecture) met ontwerpers, ontwikkelaars en andere experts die allemaal hun eigen perspectief hebben op hoogbouw. Doel is het antwoord vinden op de vraag: hoe maak je nu een echt goed hoog gebouw? De vijfde gast in deze serie is Patrick van der Klooster die bij woningontwikkelaar BPD het team van Stadsontwikkelaars en de Conceptstudio leidt. Onderwerp van gesprek is de betaalbaarheid van hoogbouw.

In de podcast vertelt Patrick over de rol die hoogbouw heeft gespeeld in de ontwikkeling de stad Rotterdam, en hoe de stad hoogbouw heeft ingezet voor het beeld als wereldstad. Hij geeft zijn visie op de betaalbaarheid van de woningmarkt, en over de rol van hoogbouw daarin. We bespreken de tegenstelling tussen bouwen ‘in het weiland’ en ‘bouwen in de stad’, en hoe die tegenstelling betaalbaarheid beïnvloedt.

Patrick vertelt ook over zijn tijd als directeur van AIR waar hij het ‘stadmaken’ als methode ontwikkelde, en of stadmaken en hoogbouw te combineren zijn. Tenslotte praten we over het thema ‘het goede leven’. Kan hoogbouw daar als woonvorm en cultureel product aan kan bijdragen? Luisteren dus!

Toren van Babel wordt mede mogelijk gemaakt door Stichting Hoogbouw.


Idee & Presentatie: Daan Roggeveen (MORE Architecture

Productie & Techniek: Lieven Heeremans

Muziek: Job Roggeveen

Reacties: hoogbouw@more-architecture.com