Architectenweb Podcast

Toren van Babel – Gesprek met Emiel Arends over hoogbouw in Rotterdam

June 02, 2021 Architectenweb Episode 26
Architectenweb Podcast
Toren van Babel – Gesprek met Emiel Arends over hoogbouw in Rotterdam
Show Notes

Toren van Babel is een nieuwe maandelijkse serie binnen de Architectenweb Podcast. Hierin praat architect Daan Roggeveen (MORE Architecture) met ontwerpers, ontwikkelaars en andere experts die allemaal hun eigen perspectief hebben op hoogbouw. Doel is het antwoord vinden op de vraag: hoe maak je nu een echt goed hoog gebouw? 

De vierde gast in deze serie is Emiel Arends, stedenbouwkundige en hoogbouwexpert bij de dienst Stadsontwikkeling van de gemeente Rotterdam. Onderwerp van gesprek is de hoogbouwvisie van de stad Rotterdam.

In de podcast geeft Emiel zijn visie op het belang van binnenstedelijke verdichting in Rotterdam. Hij gaat in op het ontstaan van hoogbouw in Rotterdam en de leercurve die de stad doorlopen heeft op het gebied van hoogbouw. Hij vertelt over de grote veranderingen in de binnenstad en over het belang van de publieke plint. En hij legt uit waarom paradoxaal genoeg het begrenzen van de maximale bouwhoogte hoogbouw juist stimuleert. 

Emiel leerde ‘het vak’ in het projectbureau op de Kop van Zuid ten tijde van Riek Bakker en gaat in op de lessen uit die tijd. Hij vertelt over innovatie bij het ontwerpen van hoogbouw en over criminaliteit en ondermijning in woontorens – en hoe dat te voorkomen. Luisteren dus!

Toren van Babel wordt mede mogelijk gemaakt door Stichting Hoogbouw.


Idee & Presentatie: Daan Roggeveen (MORE Architecture

Productie & Techniek: Lieven Heeremans

Muziek: Job Roggeveen

Reacties: hoogbouw@more-architecture.com