Architectenweb Podcast

Gesprek met Jeroen Schipper en Patrick Meijers over verhalende architectuur die vooral de samenleving dient

February 25, 2021 Architectenweb Episode 19
Architectenweb Podcast
Gesprek met Jeroen Schipper en Patrick Meijers over verhalende architectuur die vooral de samenleving dient
Show Notes

Orange Architects startte ruim tien jaar geleden als samenwerkingsverband tussen drie bureaus waarmee internationale projecten werden gedaan. Het succes van het initiatief heeft het in de tussentijd getransformeerd tot een volwaardig architectenbureau dat nu projecten doet in zowel Nederland als ver daarbuiten. In gesprek met architecten Jeroen Schipper en Patrick Meijers over hun benadering.

De gebouwen die ze ontwerpen hebben inderdaad vaak een verhalende kant en een aansprekende vorm en materialisering, geven Schipper en Meijers toe, maar veel belangrijker is wat de gebouwen voor hun stedelijke omgeving en voor hun bewoners doen. Zo verwijzen de gouden pieken bovenop de woongebouwen die Orange Architects samen met KCAP Architects & Planners op het Vasilievsky-eiland in Sint-Petersburg heeft ontworpen naar de gouden pieken van belangrijke gebouwen in de stad, maar vinden de architecten het veel belangrijker dat de gebouwen beschutte en groene binnenhoven bieden, die onderling met poorten gekoppeld zijn, en dat de plinten in de woongebouwen ruimte bieden voor voorzieningen.

Net zo krijgt het grote woongebouw Jonas op IJburg een interessante, beetje geschubde huid van zink, waarop ook verwijzingen te vinden zijn naar het verhaal van Jonas en de Walvis, maar zit net als in dat verhaal de kracht van het project toch van binnen; in de publieke plint met talloze voorzieningen voor de buurt, de binnentuin en de ‘canyon’ met zijn route omhoog, naar de gemeenschappelijke daktuin met waterpartij.

En hoe spectaculair de woontoren die Orange Architects in Beiroet ontwierp ook is, uiteindelijk zorgde deze draagconstructie er ook gewoon voor dat de woningen (één per verdieping) een vrije overspanning kregen en spectaculair uitzicht over de omgeving kregen. Ook bleek juist deze opzet, die Schipper vergelijkt met een kruislingse stapeling van luciferdoosjes, de toren veel aardbevingsbestendiger te maken.

Het project in Beiroet was het eerste gerealiseerde project van Orange Architects, dat startte als samenwerking tussen Jeroen Schipper (JSA), Michiel Hofman (HofmanDujardin) en Patrick Meijers (A2Studio). Met het internationale succes van het initiatief ontstond bij Patrick Meijers en Jeroen Schipper de wens om het te transformeren tot een architectenbureau dat ook in Nederland projecten kon doen. Dat was voor Michiel Hofman aanleiding om eruit te stappen; hij wilde in Nederland blijven werken met zijn eigen bureau HofmanDujardin. Uiteindelijk heeft Patrick Meijers na twintig jaar afscheid genomen van visualisatiebureau A2Studio om zich volledig op Orange Architects te kunnen richten en is JSA afgelopen zomer opgegaan in Orange Architects.

Deze podcast wordt mede mogelijk gemaakt door AGC.